Fenylbutazonet som tog ett liv


Sent på lördagskvällen förlorade Funi kampen mot fenylbutazonet som han blev behandlad med mot en hälta i slutet av juli...Jag hade inte en aning om när jag gick till apoteket och hämtade ut pulvret vilka följder och biverkningar den här medicinen kunde ge... om jag hade vetat hade jag bett veterinären att skriva ut ett annat preparat till att börja med..ponnyer och islandshästar KAN vara mer känslig mot just det här preparatet..vet jag nu i efterhand..
Funi har aldrig tidigare visat några som helst mag och tarmproblem, aldrig förstoppad, aldrig kolik, ingenting...
Han åt det inte speciellt länge och visade inga tecken på att han inte tålde den förrän det var för sent...I nästan 3  månader har vi och Funi kämpat mot ulcurös colit, grovtarms inflammation..Man förklarade för oss på Ultuna att det här var en vanlig biverkning på just fenylbutazon, ett NSAID preparat som flitigt används mot hältor...

Vi har åkt in och ut på Ultuna, vakat och varit uppe nätter när det var som allra värst...
Vi trodde att han skulle klara sig igenom allt och  när de senaste proverna togs och man ultraljudade tarmen syntes en klar förbättring och vi gladde oss åt att nu gick det åt rätt håll!
För att sent i lördags bli jättesjuk och somna in... Han kämpade in i det sista och gjorde allt man bad han om in i det sista...
Älskade häst, du fattas mig så otroligt mycket och det gör så fruktansvärt ont,  aldrig kommer jag någonsin  att hitta nån som dig igen!
Sov Gott Funi 2000 - 2010
//Anna
RSS 2.0